7-9 лютого 2024 року на базі Кулінарного ХАБу Тернопільщини відбулися демонстраційні курси з підвищення кваліфікації кухарів закладів загальної середньої освіти.
Учасниками курсів підвищення кваліфікації стали 39 кухарів ЗЗСО Заліщицької, Товстенської і Заводської територіальних громад.
Продовж трьох днів слухачі стали учасниками шести теоретичних тренінгів, в ході яких опанували:
■ Загальні положення та принципи функціонування шкільного харчування в Україні. Організація харчування в закладі освіти.
■ Впровадження системи HACCP.
■ Способи організації харчування. Три технологічні моделі, принципи їх застосування
■ Дієтологія. Нутриціологія. Органіка. Використання Спецій.
■ Принципи створення тех. карток для шкільного харчування згідно з постановою № 305. Кабінету Міністрів України.
■ Принципи створення шкільного меню згідно з постановою № 305 Кабінету Міністрів України.
А також шести практичних майстер-класів, котрі охоплювали усі категорії страв, що передбачені реформою системи харчування у закладах освіти.
Навчання проводили 17 педагогів області, котрі протягом травня-червня 2023 року успішно пройшли теоретичну та практичну підготовку за програмою «Підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання в сфері організації роботи та підвищення кваліфікації кадрів для шкільних їдалень».
Реформа системи шкільного харчування це про:
■ смачні, корисні й поживні страви у школах та садочках;
■ здоровий розвиток зростаючого покоління;
■ професійне зростання кухарів ЗЗСО і дитячих садочків;
■ можливість роботи на сучасному технологічному обладнанні.